6 Nisan 2016 Çarşamba

Kanserin en etkili önleyici baharatlarından Zerdeçal


Zerdeçal , evimizde mutlaka bulunması gereken baharatların başında gelir.

Zerdeçal , hint safranı, CURCUMA LONGA



Zerdeçal sarı çiçekli, büyük yapraklı ve rizomlu çok yıllık otsu bir bitkidir. Başta Pakistan,
Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya'nın tropik bölgelerde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana rizomları yumurta veya armut seklindedir. Yan rizomları ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır.Daha çok yemeklerde baharat olarak kullanılan Zerdeçal Zencefilgiller familyasındandır. Anavatanı Doğu Hindistan’dır
  • Artrit tıbbi müdahale gerekebilen ağır bir kemik bozukluğu hastalığıdır. Zerdeçal suyu artrit hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Alzheimer hastalığı kişinin kademeli hafıza kaybına uğramasına neden olur ve düzenli zerdeçal tüketimi bu hastalığa yakalanma riskini azaltır.
  • Zerdeçal suyunun kanseri önleyici özelliği vardır.
  • Sindirim sistemi rahatsızlığını giderebilir. Zerdeçal suyu bünyede metabolik oranı arttırarak hazmı kolaylaştırır.
  • İçerdiği zengin asitler mide sağlığı için faydalıdır. Midenin ihtiyaç duyduğu asit ve asit oranını dengeler.
  • Vücutta kan enfeksiyonlarına neden olan toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
  • Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.
  • Kanda şeker seviyesini dengeleyerek diyabet hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Etkili bir antioksidan olduğundan dolayı neredeyse bütün organları korur.
  • Zerdeçal çayı kan pıhtılaşmasını önler.
  • Bütün vücudu temizleyebilen zerdeçal çayı özellikle karaciğere çok yardımcı olur.
  • Mide ekşimesi, gastrit gibi sindirim sistemi sorunlarını giderir.
  • Baharatlara karşı duyarlı kişilerde kramp ve gaz sorunlarına neden obilir.
  • Aşırı kullanılması durumunda kalp çarpıntısına neden olabilir.
  • Çok fazla tüketildiğinde kusmaya neden olabilir.
  • Kanama bozukluğu olan kişilerin uzak durması gereken bir besin kaynağıdır. Kanı incelttiği için ameliyat olacak veya yeni ameliyat olmuş hastalarda geçici süre uzak durmalıdırlar.
  • Karaciğer hastalarının doktorlarına danışarak tüketmeleri önerilir.
  • Diyabet hastalarına faydalıdır ama kullanımına ve dozuna dikkat edilmelidir.
  • Aşırı kullanım, kan hücrelerine zarar verebilir.
  • Warfarin ve aspirin gibi ilaçlar ile kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Zerdeçal adı çok az duyulan ama sağlık açısından çok fazla faydası olan bir bitki türü. Süte ve bal ile karıştırılarak ve çiğ olarak tüketildiğinden faydalarından maksimum düzeyde yararlanmak mümkün. Hamile anne adaylarının ve çocukların tüketimini doktor kontrolünde yapmalarını öneriyoruz.

Çok eski yıllardan bu yana şifa kaynağı olarak kullanılmakta olan Zerdeçal, Kolon kanseri, meme kanseri ile cilt kanserinin ve prostat kanserinin önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. İçeriğinde yer alan kurkumin ayrıca kansere yakalanan kişilerde kanser hücrelerinin yayılmasını da geciktirmektedir.   İlerleyen yaş ile birlikte gelen bunama ve Alzheimer’a yakalanma riskini büyük oranda azaltmaktadır.  Anti bakteriyel özelliği sayesinde haricen uygulanarak cilt üzerinde ki yaraların tedavi edilmesinde etkilidir. Antioksidan etkisi sayesinde vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Kanı temizleyerek damar tıkanıklığını engeller. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
Amasız bir hastalık olarak görülen kanserin doğal yollar ile tedavi edilmesi aşamasında ilk akla gelen zerdeçaldır. Kanserli hücreler ile mücadele ederek hücre yenilenmesini hızlı bir şekilde destekleyen zerdeçal prostat kanseri, kolon kanseri, meme kanseri gibi ülkemizde de sık sık görülmekte olan kanser türleri ile mücadele edilmesini sağlayan en etkili ve en doğal yöntemlerden birisidir.
Zerdeçal, anti enflamatuar özelliği yardımıyla osteoarterit ve romatoid arterit sorunlarını giderebilir. Buna ek olarak, zerdeçalin antioksidan özelliği  hücrelere zarar veren serbest radikalleri yok eder. Bunun yanında hafif eklem ağrılarına, romatizma ağrılarına ve iltihaplara iyi gelir, ağrıları giderebilir.
Vücudun bağışıklık sistemini uyaran yardımcı lipopolisakarit olarak bilinen bir madde içerir.  Bu madde bakterilere, iltihap ve   serbest radikallere karşı etklidir.. Eğer bir soğuk, öksürük veya grip sorununuz var ise ılık bir bardak süte bir çay kaşığı zerdeçal tozu karıştırın ve için. Bu kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Zerdeçal doğal bir antiseptik ve antibakteriyel madde olarak değerlendirilebilir ve etkili bir dezenfekte aracı olarak kullanılabilmektedir. Kesik ve yanık yaralarının üzerine zerdeçal tozu serperek mikrop kapmasını engelleyebilir ve daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
:Zerdeçal tozu ideal vücut ağırlığının korunması için çok faydalı olabilir. Obezite ve diğer kilo ilgili hastalıkları tedavi amaçlı olarak zerdeçal çayı kullanılabilir. Yemek esnasından bir çay kaşığı zerdeçal tozu tüketmek yeterli olacaktır.
Safra kesesine inanılmaz faydaları vardır, şişkinlik ve gaz sorunlarını giderebilir. Çiğ bir şekilde zerdeçal tüketimi sindirim sistemi sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.

Zerdeçali güçlü  yapan içerdiği 300’den fazla antioksidandır.  Ham zerdeçal tüketimi sağlık açısından daha faydalıdır. Sütle seyreltilerek tüketmekte mümkün.
  • Zerdeçal aşırı kullanılmadığı sürece sağlıklı bir besin kaynağıdır. Bunun yanında bünyeye göre yan etkileri değişebilir. Genelde tüketimine dikkat edilmesinde fayda var. 
  • Aşırı ve yanlış kullanılması durumunda  sağlık sorunlarıyla karşılaşılması mümkündür.
  • Sağlıcakla kalın...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder